Wat is een luchtreiniger?

Luchtreiniger

BRON: VIRIDI AIR . Ben je op zoek naar een luchtreiniger? Heel verstandig want de binnenlucht is méér vervuild dan de buitenlucht. Een luchtreiniger is bedoeld voor het reinigen van binnenlucht veelal met een filter. Dit kan zowel binnenshuis (particulieren), een kantoor (bedrijven) of in grote industriële hallen (industrie) van toepassing zijn. In dit artikel gaan we uitleggen wat een luchtreiniger is, de werking en hoe je ze exact kunt gaan gebruiken.

Wat is een luchtreiniger?

Met een luchtreiniger gaat men de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren door de lucht te zuiveren. Het doel van dit apparaat is om de verspreiding van schadelijke stoffen (gassen en deeltjes) te verwijderen. Dit voorkomt allergische reactie, astma of long-gerelateerde klachten op de lange termijn. Met name kinderen, ouderen en longpatiënten hebben baat bij een luchtreiniger.

Deze apparaten kunnen ook als preventieve reden worden aangeschaft door mensen die geen specifieke problemen hebben maar die hun gezondheid en die van hun omgeving willen beschermen. Een luchtzuiveraar is daarom vooral een apparaat dat is gericht op de bestrijding van luchtverontreiniging en de dagelijkse verbetering van de luchtkwaliteit binnenshuis. Ventilatie wordt hier vaak mee verward maar is dus een ander principe van luchtzuiveraar. Bij ventilatie heb je sowieso ook te maken met een complex ventilatiesysteem (hak en breekwerk).

Hoe werkt een luchtreiniger?

Een luchtreiniger filtert de binnenlucht en zuivert deze door de verschillende bronnen van vervuiling te verwijderen en ‘op te slaan’. De opslag is normaliter een filter welke verborgen is in de luchtreiniger. Het kan echter ook een bak of een zak zijn. Luchtzuivering doorloopt verschillende fasen.

Eerst zuigt de luchtreiniger de lucht uit de binnenruimte op om vervolgens de gassen en grove en kleine deeltjes op te vangen. De lucht passeert vervolgens verschillende filters die de verontreinigende stoffen uit de lucht vasthouden. Afhankelijk van de prestaties van de luchtreiniger kan het verschillende luchtvolumes verwerken die horen bij de grootte van de ruimte (slaapkamer, woonkamer, eetkamer). Voor een optimale werking is het essentieel om per kamer een ​​luchtreiniger te installeren.

Voor wie is de luchtreiniger?

Een luchtreiniger is voor iedereen bedoeld die de luchtkwaliteit van zijn binnenruimte wilt verbeteren. Luchtzuiveraars kunnen zowel curatief als preventief gebruikt worden. Het is uitermate nuttig voor mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma of allergieën, maar ook voor mensen die vervuiling of stank tegen willen gaan.

We leven 90% van de tijd binnen – juist daarom luchtreiniging!

Europeanen brengen gemiddeld 90% van hun tijd door in gebouwen, binnen! Ouderen, zieken en kinderen zijn er bijna uitsluitend. Wat we niet weten, is dat we vaak in een binnenruimte worden blootgesteld aan luchtvervuiling, of dat nu thuis, op school, op kantoor, binnenshuis is, een voertuig of in een sportschool.

De lucht in binnenruimtes bevatten vaak gevaarlijke verontreinigende stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. De binnenlucht wordt vervuild door verschillende bronnen: buitenlucht, micro-organismen, sigarettenrook, verwarming of zelfs de vele producten die we dagelijks gebruiken, meubels of vloerbedekking, kasten, enz. Soms in kleine hoeveelheden, soms in grote hoeveelheden. Deze stoffen hopen zich op en vermengen zich met elkaar maar kunnen niet goed ‘weg’. Goede luchtzuiveringssystemen zorgen ervoor dat de lucht gereinigd wordt en weer gezonde lucht bevat.

De effecten van vervuiling binnenshuis op de gezondheid

Als er geen zuiveringssystemen in een ruimte aanwezig zijn worden de verontreinigende stoffen opgenomen via ademen en de huid. Omdat we het grootste deel van onze tijd binnenshuis doorbrengen, worden we bijna constant blootgesteld aan verontreinigende stoffen. De aanwezigheid van vervuiling in de binnenlucht is één van de oorzaken van de aanzienlijke toename van allergieën, vooral bij kinderen. Het risico voor onze gezondheid is daarom erg groot. Een luchtzuiveraar aanschaffen is eerder noodzaak dan luxe.


Gezondheidseffecten op korte termijn worden voornamelijk gezien in de luchtwegen (hoest, astma, luchtweginfecties, enz.). Bepaalde verontreinigende stoffen kunnen irritatie van de huid, neus, keel, ogen, ongemak, vermoeidheid, misselijkheid, overgevoeligheid voor geuren enz. Andere stoffen zijn verantwoordelijk voor ernstigere ziekten: eczeem, allergieën, astma, balans, spijsvertering, leveraandoeningen, enz.
Sommige verontreinigende stoffen, zoals benzeen uit sigarettenrook, zijn kankerverwekkend. Weer anderen kunnen de vruchtbaarheid of het ongeboren kind schaden.

Luchtreiniger is steeds populairder

De aanzienlijke interesse en omzetgroei in de luchtreinigngsbranche is gelegen door twee dramatische ontwikkelingen: de eerste in 2002 met de SARS-epidemie in Azië en de tweede in 2020, in het kader van de Covid-19-pandemie. De omzet van de branche in luchtreiniging zal naar verwachting in 2023 verdubbelen om verschillende redenen:
– Meer bewustwording bij het publiek van de negatieve gevolgen van binnenluchtvervuiling op de gezondheid;
– Toename van luchtverontreiniging door broeikasgassen;
– Toename gevallen van allergische ademhalingsstoornissen, vooral bij kinderen;
– Angst voor het uitbreken van epidemieën;
– Verbetering van de kwaliteit en efficiëntie van de luchtzuiveraar
– Luchtzuiveraars zijn duurzaam en gaan lang mee;

Is een luchtreiniger nodig? Waarom eigenlijk?

Luchtreiniger(s) zijn de beste manier om de binnenlucht in huis, kantoor of voertuiginterieur te zuiveren. De lucht kan vervuild zijn en gevuld met allergene deeltjes zoals pollen en (fijn)stof. Een luchtreiniger helpt ook een gezonde omgeving te behouden door huidschilfers van huisdieren, schimmelsporen, mijten en andere ziektekiemen te elimineren:

  • Als je allergieën hebt, moet je een luchtzuiveraar kiezen die is ontworpen om ze te verlichten. Ze hebben over het algemeen verschillende filters, waaronder HEPA-filters. Ze verwijderen allergenen evenals het voorfilter die deeltjes met een grote diameter verwijdert;
  • Als je astma hebt of als de symptomen worden veroorzaakt door specifieke chemische geuren en verontreinigende stoffen, moet je een luchtzuiveraar overwegen die speciaal is ontworpen om huisstofmijt en pollen te verwijderen;
  • Als je allergische rhinitis of hooikoorts hebt bevatten de systemen geur- (actieve kool), chemische filters , electro-ionische filters voor het verwijderen van allergene deeltjes;
  • Anti-tabak zuiveraars zijn speciaal ontworpen om tabaksrook, schoorsteenroet en andere bijbehorende dampen te elimineren die de luchtwegaandoeningen of aandoeningen kunnen verergeren of onaangename geuren in de omgeving kunnen veroorzaken. Vaak is dan een luchtzuiveraar met elektrostatische filter aan te raden;
  • Huisdieren: sommige reinigers zijn speciaal ontworpen om huidschilfers, geuren en haren van huisdieren te verwijderen. Ze kunnen zelfs geuren verspreiden die uw dieren kalmeren;
  • Als je bijzonder gevoelig bent voor chemicaliën kun je een luchtzuiveraar overwegen voor meerdere chemische gevoeligheden. Deze modellen bevatten méér filters voor geuren en chemicaliën en zijn vaak gemaakt met materialen die geen stoffen in de lucht afgeven. Hiermee wordt voorkomen dat de symptomen erger worden.

Tot slot; een luchtreiniger in huis. De dagelijkse praktijk?

De laatste jaren is er steeds meer vraag naar een luchtreiniger doordat er meer problemen in de binnenlucht zijn. Mensen willen minder gezondheidsrisico lopen en dus zoeken zij een oplossing. Een luchtzuiveraar biedt hier uitkomst voor en het is zelfs al bewezen dat het bijdraagt aan gezondheidsverbetering. Het zijn bovendien vaak toestellen die stekkerklaar zijn en weinig energie verbruiken.